×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Győr rendezi a 2017-es XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált

Az Európai Olimpiai Bizottságok (European Olympic Committees, EOC) 41. közgyűlésén, Rómában, eldőlt, hogy Győr városa rendezheti 2017 júliusában (júl. 22-29) a XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (European Youth Olympic Festival, EYOF).

Óriási sportdiplomáciai siker! Öt év múlva az egész kontinens odafigyel Győr városára. Az EYOF megrendezése évtizedekre is megalapozhatja Magyarország sportbéli fejlődésének irányát. A kormánygarancia és a város önkormányzatának támogatása révén komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók Győrben, így egy új uszoda, atlétikai pálya, új sportcsarnokok építése, vagy éppen más, már meglévő létesítmények felújítása” – mondta a helyszínen tartózkodó Borkai Zsolt, aki egy személyben reprezentálta a Magyar Olimpiai Bizottságot és Győr városát a római prezentáción. Az elnök-polgármester 15 perces angol nyelvű előadásában bemutatta Győr városát és annak lehetőségeit.


A közgyűlésen Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Győr polgármestere és dr. Somogyi Tivadar alpolgármester valamint Patrick Hickey, az EOC elnöke aláírta a fogadó város szerződését (Host City Contract).

A Magyar Olimpiai Bizottság és Győr város önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a hazai EYOF 2017-ben sikeres legyen és emlékezetes maradjon. Ezáltal nemzetünk jövőbeli sportsikereit alapozzuk meg” – nyilatkozta az olasz fővárosból Szabó Bence, a MOB főtitkára. „1896 óta álmodunk arról, hogy Magyarországon olimpiát vagy olimpiai versenyt rendezzünk. Most valóra vált az álmunk.” – tette hozzá dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató.


A MOB elnöksége 2011. június 17-én, a győri önkormányzat pedig 2011. június 24-én egyhangú határozattal hagyta jóvá a pályázati szándékot a 2017-es évi XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezési jogáért. A magyar kormány 2011. november 17-én döntött a rendezési jog elnyerése esetén szükséges kormányzati intézkedésekről. 2012. május 7-én a Magyar Olimpiai Bizottság, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és kilenc magyar szövetség/szakszövetség (torna, kerékpár, tenisz, röplabda, kosárlabda, kézilabda, judo, atlétika, úszó szövetség) háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a 2017-es EYOF rendezési jogának elnyerése és sikeres lebonyolítása érdekében.


Az EYOF a kontinens utánpótlásának kiemelkedő ötkarikás sportrendezvénye, amelyen Magyarország a MOB szervezésében 1991 óta minden alkalommal részt vett. A magyarok hagyományosan jól szerepelnek, a fiatalok közül többen ma már a nemzetközi felnőtt élmezőny tagjai. Korábbi indulók az EYOF-on: Mészáros Anett, Cseh László, Karakas Hedvig, Risztov Éva, Kiss Gergő, Verrasztó Dávid, Biczó Bence, Bernek Péter, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna. Az EYOF résztvevői a felnőtt olimpiai csapatok 20-25%-át alkotják. Az EYOF-ot kétévente rendezik meg, és ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a nagy olimpia: ötkarika, olimpiai láng, nyitó és záróünnepség, olimpiai falu. A 14-18 éves korosztály számára kiírt EYOF versenyen  3000 sportoló méri össze tudását és erejét 49 tagországból. Tavaly a nyári olimpiai fesztivált a törökországi Trabzonban rendezték. A magyarok  36 versenyzővel indultak 4 sportágban. A magyarok 5 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzérmet nyertek. Az éremtáblázaton nemzetünk az előkelő hatodik helyen végzett 49 ország közül. A legeredményesebb EYOF magyar szempontból a 2003-as párizsi verseny volt 14 aranyéremmel. Legeredményesebb EYOF sportágunk az úszás, összesen 25 éremmel.

Vissza
Fel
Normál