×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

PHD. DR. HÁMORI JENŐ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lehet magyar könyvet olvasni, magyarul beszélni, meg lehet magyarnak maradni anélkül, hogy állandóan a honvágyad gyötörne[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1933. augusztus 27-én született Győrben. 1938-ban, Felvidék visszacsatolása után édesapját Galántára helyezték, ahol a kis Jenő elemi iskoláit végezte. Gimnáziumba az esztergomi ferencesekhez iratkozott be. A visszatelepítés után szülei Győrbe költöztek. Érettségi vizsgáit a győri Bencés Gimnáziumban tette le. Itt ismerkedett meg a sporttal. Az evezés és atlétika is érdekelte, de végül a vívás mellett döntött. Első mestere a Győri Vívóklub neves edzője Tusnádi Alfréd volt. Hetedik osztályos bencés diákként megnyerte a magyar főiskolai kardvívó bajnokságot. 1947-ben mint cserkész bekerült a magyar cserkész vívó-válogatottba, és Párizsban versenyezhetett.

 

Érettségi után vegyészmérnöki diplomát szerzett. Budapesten a BEAC-ban lett igazolt versenyző. 1953-ban beválogatták a magyar kardvívó válogatott keretbe. Sokat tanult a világhírű Gerevich Aladártól, Kárpáti Rudolftól, Kovács Páltól és másoktól.  1956-ban a meglbournei olimpián aranyérmet szerzett, s tagja volt a 1964-ben a tokiói olimpiai hetedik helyezést elért amerikai csapatnak.

 

Az 1956-os politikai események hatására nem tért vissza Magyarországra az olimpiáról. Amerikában telepedett le, ott épített fel személyes karrierjét. 1964-ben a Pennsylvania Egyetemen biokémiából PhD fokozatot szerzett. Ezután tanított a Cornell Egyetemen, a Deleware Egyetemen, majd a New Orleans-i Tulane Egyetem Orvosi Karán a biokémia professzora lett.1964-ben a tokiói olimpián az amerikai kardvívó csapat tagja volt és hetedik helyezést értek el.

 

1964-ben tért először haza Magyarországra és Győrbe. Sportbarátai, ismerősei nagy szeretettel fogadták. Gyakran látogat ma is haza, és nagy érdeklődést tanúsít a magyar és a győri sport iránt. Büszkeséggel tölti el, hogy a „Győri Sportlegendák Klubja” tagjává választotta. Több kitüntetés birtokosa. A Győrött megnyíló olimpiatörténeti kiállításra nagy szeretettel ajánlott fel az olimpiákkal kapcsolatos ereklyéiből.

 

 

 

 

 

 

Győr Város polgármestere, Borkai Zsolt olimpiai bajnok és dr. Szakács Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke fiatal vívók sorfala között fogadja dr. Hámori Jenőt a győri Városházán

(2008. szeptember 16.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[1] Győri Sportlegendák mesélnek I. kötet. Győr megyei Jogú Város Sportigazgatósága, 2008. 125. p.

 

 

 

 

 

Vissza
Fel
Normál