Túl a főpróbán: véget ért az EYOF kerékpáros tesztversenye

Véget ért a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kerékpáros tesztversenye Győrben. Az időjárás tökéletes, nyárias volt, s szép számmal gyűltek össze érdeklődők is. A főpróba jól sikerült, magyar érmekkel zárult a tesztverseny. Jöhet az elemzés, júliusban pedig az EYOF!

Somogyi Miklós kerékpáros versenyigazgató még a verseny előtt adott nyilatkozatot az olimpia.hu-nak, amelyben elmondta: olyan biztonsági intézkedések kísérik az eseményt, melyre hazai országúti kerékpárverseny alkalmával nem volt példa.

 

"Olimpián, világbajnokságon van ahhoz hasonló útzárás, mint amilyet Győrben megvalósítunk – hangsúlyozta akkor a háromszoros olimpikon kerekes, a '84-es Barátságverseny győztese, aki több mint két évtizede foglalkozik versenyszervezéssel is.

A vasárnapi tesztversenyen 8 nemzet 24 csapata, összesen több mint 140 kerekese állt rajthoz. Az U17-es nők és U15-ös fiúk 12 órakor, az U17-es fiúk és U19-es nők 14 órakor rajtoltak a győri városháza előtt kialakított rajt-cél területről.

 

Rengetegen dolgoztak a tesztverseny sikerén és vettek részt abban, hogy a versenyzők biztonságos és megfelelő körülmények között teljesíthessék távot.

 

A futamok szinte teljes útzárat mellett zajlottak, ahol csak a kerekesek, a kísérő járművek illetve a rendőrség járművei közlekedhettek. A zárásban és az útvonal-biztosításban részt vett a rendőrség, a polgárőrség, a tűzoltóság, és az EYOF-önkéntesek is. Hatalmas konvoj kísérte a 68 és 77 fős mezőnyt. A kíséret felvezetőautóból, 24 kísérőmotorosból, 4 rendőrmotorosból, 3 rendőrautóból, 3 zsűriautóból, 2 zsűrimotorosból, rádiósautóból, VIP-járműből, 2 felszerelt mentőautóból, 1 orvosi kocsiból, záróautóból és a 20 csapatautóból állt.

 

A hazai szövetség részéről megbízott sportági EYOF-főszervező, Somogyi Miklós az olimpia.hu-nak korábban azt is elmondta, a győri városháza elől indul a karaván, 3.7 kilométer megtétele után térnek rá egy 9.5 kilométeres körpályára, melyet a fiatalabbak négyszer, az idősebbek hétszer teljesítenek, majd a befutóra visszatérnek a városháza elé.

 

A főszervező akkor hozzátette: a verseny kiváló erőpróba lesz a sportolóknak is, hiszen várhatóan mindenki rajthoz áll, és nemzetközi mezőnyben, a verseny pályáján tesztelheti magát, aki majd az EYOF-csapatnak is tagja lesz.

 

Somogyi Miklós azt is elmondta, hogy a györi szervezőkre nagyon komoly teher hárul, mindent megtettek, hogy zökkenőmentes legyen az esemény, e mellett kiemelt szerepet kap a chipes időmérő és célfotórendszer is, melynek felelős vezetője Prohászka Attila. „Természetesen minden egyes rendezőnek, szervezőnek, részfeladatot ellátónak a maximális teljesítményt kell nyújtania majd az EYOF-rendezvényen, a mostani tesztverseny tapasztalatai alapján fogjuk elemezni és korrigálni az esetleges hibákat." - írta a verseny előtt az az olimpia.hu.

 

A mai napon láthattuk, Győr nem véletlenül sportos város: sokan voltak kíváncsiak a tesztversenyre és buzdították a fiatalokat. Az ünnepélyes eredményhirdetésen is sokan tapsoltak a fiatal sportolóknak és külön öröm volt, hogy több magyar dobogós helyezés is született.

 

A főpróba tehát megvolt, jöhet az elemzés!

 

 

 

Forrás: Győr+ Online

Vissza
Fel
Normál